Skip to main content

Изложба скулптура и живопис

Експозицията представя творби на двама шуменски творци – скулптора Валерий Желязков и художника Атанас Атанасов.

Валерий Желязков е възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на Съюза на българските художници. Работи в областта на графиката, рисунката и фигуралната скулптура.

Участвал е в международни биеналета на графиката в Япония, Холандия, Словения, Австрия, България. Има самостоятелни изложби, а негови произведения са собственост на галерии и частни колекции в България, Германия и др. Автор е на наградите – статуетки, плакети, пластики, нагръдни знаци, на множество творчески организации и формации у нас; автор е и на паметника на поета Иван Пейчев в Шумен.

Атанас Атанасов е един от най-дългогодишните членове на Дружеството на шуменските художници, но предстоящата съвместна изложба с Валерий Желязков е втората му експозиция в Шумен, а и в България въобще след дълга творческа пауза от близо десет години. Извън страната художникът има седем самостоятелни изложби в Италия, където живее единадесет години, както и участия в колективни изложби в Италия, Швейцария, Австрия и Люксембург; негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Германия, Русия, Швейцария, Япония, Турция, Белгия и САЩ.

Съвместната изложба на Валерий Желязков и Атанас Атанасов, организирана с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура”, ще бъде експонирана в Изложбена зала на библиотеката до 13 май.