Skip to main content

Среща с автограф

с писателката Магдалена Борисова и новата ѝ детска книга „Живи дрехи”

Срещата е организирана в рамките на Националната библиотечна седмица – 2023.

За книгата: „Живи дрехи” е една забавна съвременна приказка, която въвежда децата в света на естествените материи, от които се шият дрехи. Как се получават те и кои растения и животни се отглеждат за тази цел. Нагледно приложение на различни текстилни материали дава възможност на децата да усетят разликите между тях. Книгата е създадена с шрифт Adys, подходящ за хора с дислексия.

Магдалена Борисова е родена на 14 ноември 1978 г. във В. Търново. Завършва природо-математическа гимназия в родния си град. Магистър по право със следдипломна квалификация „Криминология“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт, председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и 3 години е заместник кмет на Община Златарица. От 2008 г. е общински съветник при Община Елена. Заместник председател на Общински съвет Елена (2011-2015). Съдебен заседател към Еленски районен съд (2010-2020).

Носител е на много литературни награди, над трийсет, сред които: първо място на националния хайку конкурс на сп. „Кръг” (2008), отличие от международен хайку конкурс в Лудбрег (2009), победител в конкурса за детска пиеса на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” с пиесата „Сън” (2011), победител в раздел „Детска пиеса” от националния драматичен конкурс на Театераутор и Министерство на културата с пиесата „Приключения в Африка” (2012), победител в раздел „Драма” от националния литературен конкурс „Петър Ковачев” – Община Плевен с пиесата „Жени с куфари” (2012), номинация в направление „Авторски прочит” на Друмеви театрални празници за „Безпътният влак” (2016), номинация за Националната литературна награда на името на проф. Димитър Димов и за Националната литературна награда „Елиас Канети” в раздел „Драматургия” (2021) и други.