Skip to main content

VII Нощ в Библиотеката

[et_pb_section fb_built=“1″ admin_label=“section“ _builder_version=“4.16″ global_colors_info=“{}“ theme_builder_area=“post_content“][et_pb_row admin_label=“row“ _builder_version=“4.16″ background_size=“initial“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ global_colors_info=“{}“ theme_builder_area=“post_content“][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“4.16″ custom_padding=“|||“ global_colors_info=“{}“ custom_padding__hover=“|||“ theme_builder_area=“post_content“][et_pb_text admin_label=“Text“ _builder_version=“4.17.1″ background_size=“initial“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ hover_enabled=“0″ global_colors_info=“{}“ theme_builder_area=“post_content“ sticky_enabled=“0″]

18:30 – 00:00 ч.
С текстилното изкуство на Здравко Минчев
Изложба и базар на художествен текстил; демонстрация на техниката плъстене на вълна
Творбите му варират от съвременно изкуство, изграждащо триизмерни форми с богата и разнообразна текстура, до дрехи и аксесоари, които скулптира в едно от естествени материи. Психолог по образование, в търсене на методи за развитие на креативността на децата, през 2009 г. творецът достига до техниката плъстене на вълна. В следващите години изучава тънкостите на този занаят при майстор Катя Перейра в Испания, а през 2013 г. – при българските майстори Мариета Недкова и Руменка Михайлова. Участва в редица изложби и твори съвместно с автори от различни сфери на изкуството; работи с възрастни и деца; включва се в различни фестивали и еднодневни събития. Здравко Минчев ще представи както техниката за създаване на художествен текстил, така и материалите, с които работи: различни видове овча вълна; текстил от козина от редки и благородни животни, като бактрийска камила, як, кашмирска коза, алпака; комбинации с различни платове; естествени нишки, които добавя, като коприна, вискоза, коноп, лен, рами, хималайска коприва и др.

20:00 – 21:00 ч.
Ателие на Infernity Fire Art или Да усвоим трикове с пой, топки за жонглиране и др.

21:30 ч.
Огнено шоу на Infernity Fire Art
Oгънят винаги е будил страст и емоция у хората, винаги е съдържал в себе си мистика и е предизвиквал страхопочитание. Според древните легенди, най-висшата част на човека – душата, е създадена от огъня. Infernity Fire Art опитомяват и възпитават пламъците, за да станат едно и да Ви представят различни образи, сцени и светове. Те ще Ви подарят празнична атракция и емоционално изживяване. Ще Ви потопят в магията на огненото изкуство, което завладява сетивата и Ви оставя без думи и дъх.

В залата за заемане на литература за дома на обичащите книгата и четенето ще бъдат предложени две фензони:
„Неизвестно за известните” с биографична литература за личности от различни области на науката и живота, и „Пътешествия, романтика, храна и още нещо…” с художествена литература.

В Каталожна зала ще бъде организиран благотворителен базар „Стари книги и списания”. Тук, от 18:30 ч., ще Ви посрещне и приложното ателие „Аз Буки”. В него ще можете да упражните калиграфското изкуство като изпишете избрана буква от глаголицата или кирилицата; ще се запознаете със значението на Канатицата – универсален символ, широко разпространен по различни краища на света, с корени на Балканите, като изработите колаж или рисунка върху различни материали с помощта на шаблони и бои.

„Из библиотечните потайности” – на гостите в Нощта на библиотеката ще бъдат предложени атрактивни обиколки в библиотечните книгохранилища.

Във Фоайе – II ет. е подредена фотодокументалната изложба „Моите съвременници : Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров” – част от програмата, с която Шуменската библиотека отбелязва своя 100 годишен юбилей през тази година. Експозицията е изградена върху част от мемоарите на писателя и разказва за лични и литературни приятелства с известни и по-малко популярни творци от културния живот в страната през първата половина на XX в.

За любителите на приложни занимания от 19:00 до 22:00 ч. в Обща читалня ще заработи ателие за ръчно направени бижута, а в Чуждоезикова читалня – демонстрация за декорация на стари книги „Страници от миналото” – декоративно-приложна демонстрация за възстановяване на стари книги. Можете да видите как книги, излезли от употреба биват връщани към живота с помощта на приложното изкуство.

Отново в Чуждоезикова читалня ще можете да видите ретро библиотечен кабинет от 70-те години на XX в.

Пак на втория етаж, в отдел „Изкуство”, ще започне „Нощ за киномани”:
18:50 – 20:30 ч. „Дивите Кариби” – 2009, научно-популярен филм на ББС в две части: „Островите на съкровищата” и „Рифове и корабокрушения”;
20:30 – 23:10 ч. „Дюн” (2021, реж. Дени Вилньов) – зрелищна адаптация по едноименния бестселър на Франк Хърбърт;
23:10 – 23:50 ч. „Обратната страна на Луната” – 2006, документален филм, реж. Олег Рясков
В същата зала може да се разгледа изложбата „Преди нас” – издания от фондовете на отдел „Изкуство”, публикувани преди 1922 г.

За по-малките ни читатели, от 19:00 до 20:00 ч. пред входа на Детски отдел, ще започне „Концерт под звездите” на младите таланти от Вокално-театрална формация „Аврида” с ръководител Диана Колева. По същото време в Детска читалня започва детска кинопрожекция: първият филм „През плета” е с начален час 18:30 ч., а вторият – „Хотел Трансилвания-3” е от 22:00 ч.

В съседното пространство на Младежки център детските забавления ще продължат с оцветяване на любими приказни герои и декоративни фигурки и ателие „Фейс арт”. За тези от Вас, малки приятели, които обичате карнавалното настроение, през цялата Нощ в Детски отдел Ви очаква Карнавално фото. Облечете се като любим приказен герой и елате да се снимаме за весел дигитален албум!

По традиция посетилите библиотеката на 27 май ще могат да си направят годишен читателски абонамент на цената на еднодневен пропуск от 2 лв, като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]